Akut omhändertagande av självmordsnära person – AOSP – är en utbildning som syftar till att öka kunskapen om hur man kan agera i en akut situation där en person är i risk att ta sitt liv.
Hösten 2009 bildades en samverkansgrupp i Stockholms län med representanter från SOS Alarm, räddningstjänst, polis, Ambulanssjukvården i Storstockholm AB (AISAB) och NASP för att ta reda på hur man skulle kunna förebygga och förhindra självmord i länet. Projektet benämndes SPIS – SjälvmordsPrevention I Stockholms län. Syftet var att ge berörda myndigheter och organisationer ökad möjlighet till att förebygga, förhindra och följa upp självmord och självmordsförsök.
Under projektets genomförande framgick tydligt vikten av fortsatt utbildning i ämnet – och av denna anledning förvaltar NASP än idag instruktörsutbildningar i AOSP.
Instruktörsutbildning AOSP
Målet med denna utbildning är att du ska få behörighet att arbetare vidare med AOSP inom din verksamhet.
Utbildningen är tre heldagar, inklusive en förberedande dag.
Dag 1: Grundutbildning psykiska besvär och sjukdomar
Dag 2: AOSP
Dag 3: AOSP
AOSP huvudinstruktörer. Fr. v. Daniel Gallo-Marchiando, Annika Forsgren, Conny Söderberg, Britta Alin Åkerman, Josefine Engelbrechtsen (samordnare), Per Olof Sjölund. Ej med i bild: Jennie Blixt, Ulrika Bratt, Carolina Fors, Karin Gerling, Robert Gerling, Tina Hallin, Ulrica Hed, Johnny Rodin och Andreas Söderberg
Målgrupp
Denna utbildning vänder sig till dig som vill bli AOSP-instruktör, vilket ger dig behörighet att anordna endagskurser i AOSP. Instruktörsutbildningen ges i två varianter:
- AOSP - Allmänheten (AOSP-A)
Vänder sig till allmänheten och omfattar dig som i ditt arbete kommer i kontakt med personer i risk att genomföra en självmordshandling.
- AOSP - Blåljus (AOSP-B)
Vänder sig till dig som arbetar eller samarbetar med blåljusorganisationerna (ambulans, polis, räddningstjänst, SOS Alarm)
Som utbildad AOSP-instruktör kommer du ingå i ett stort nätverk med instruktörer från hela Sverige, inom olika befattningar och verksamheter. En gång per år anordnas en nationell nätverksträff där vi även erbjuder fortbildande aktiviteter för alla instruktörer.
Innehåll
Innehållet anpassas efter varje unik deltagargrupp men nedan beskrivs exempel på sådant som tas upp under utbildningen:
- Metodik och material
- Psykisk ohälsa – myter, fördomar, attityder, förhållningssätt
- Samverkan
- Lagstiftning
- Fallbeskrivningar
- Bemötandet (samtalsteknik)
- Erfarenhetsutbyte
Kostnad
Instruktörsutbildningen kostar 11 000 SEK exkl. moms/deltagare.
Det bör vara minst två personer från en verksamhet som utbildar sig till instruktörer eftersom endagsutbildningen ska genomföras av två certifierade instruktörer.