YAM-konferens: informations- och nätverksdag kring ungas psykiska hälsa

Nu har din kommun möjlighet att delta i Region Stockholms första YAM-konferens – en inspirations- och nätverksdag med fokus på ungas psykiska hälsa och metoden Youth Aware of Mental health.

I Stockholms län genomförs YAM, en hälsofrämjande och preventiv metod med syfte att förbättra den psykiska hälsan och minska självmordshandlingar bland unga. Implementering har pågått sedan 2015 och över 30 000 unga i Stockholms län har fått metoden.

Datum: 27 november 2024
Tid: 9.00 – 12.00. Vi bjuder på lunch efteråt.
Plats: Klara konferens & Happynings, Klarabergsviadukten 90, 111 64 Stockholm
Kostnad: Konferensen är kostnadsfri. 

Anmälan är öppen – säkra din plats idag!

 

Innehåll

Nationellt centrum för suicidforskning och prevention bjuder in till en kostnadsfri halvdagskonferens för intressenter i länet. Under dagen kommer du att få information om YAM, ta del av inspirerande exempel från kommuner som redan implementerar metoden och få möjlighet att nätverka och dela erfarenheter med andra engagerade inom området. En möjlighet att fördjupa kunskaper, utbyta erfarenheter och knyta värdefulla kontakter. 

Program

Introduktion
Niklas Andersson, YAM-samordnare på Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP), välkomnar alla och ramar in dagens innehåll. 

Psykisk hälsa samt suicid- och universalprevention
Gergö Hadlaczky, docent i psykologi och enhetschef på NASP, reder ut olika begrepp kring psykisk hälsa, ger en lägesbild av den psykiska ohälsan samt talar om utmaningarna kring att predicera suicid och vikten av tidig prevention riktad mot en bred målgrupp. 

YAM-översikt
Niklas Andersson och Anna Johansson, YAM-samordnare, presenterar innehållet och idéerna bakom YAM, dess evidens samt ger en inblick i YAM:s globala implementering. 

Erfarenheter som YAM-Instruktör 
Daniel Gallo, med mångårig erfarenhet som YAM-Instruktör, delar med sig av sina personliga erfarenheter, ger inblick i livet som Instruktör och berättar om hur metoden kan se ut i praktiken.

Implementering av YAM - exemplet Österåker
Mats Övergaard, Trygghetssamordnare och YAM-samordnare, samt Henrik Kempe, Elevhälsochef centrala Elevhälsan - berättar om sitt framgångsrika arbete med att implementera YAM i Österåkers kommun. 

Symtomnätverk och fallet Upplands Bro 
Lars Klintwall, klinisk psykolog och post-doc på Karolinska Institutet, berättar om det som kallas “symtomnätverk” och en studie gjord i Upplands Bro. Det handlar om kartläggning av symtom i nätverk med utgångspunkt i självskattning av orsaker till den egna psykiska ohälsan bland unga.

Lunch
Dagen avslutas med lunch för alla deltagare. 

Mellan programpunkterna ges tillfälle för frågor, diskussioner och nätverkande. 

 

Anmälan

Konferensen är kostnadsfri och det bjuds på lunch. Säkra din plats idag genom att anmäla dig här senast 6:e november. Begränsat antal platser och anmälan är bindande. 

Kontakt

För frågor om konferensen och anmälan kontakta Fanny Wandel, fanny.wandel@ki.se

Mer information

Läs mer om metoden och Region Stockholms satsning på YAM på vår webbsida Youth Aware of Mental health