- NASP
- Befintlig sida: AOSP erbjuds kostnadsfritt inom Stockhol...

Utbildningssatsning för att stärka kunskapen om självmordsprevention i Stockholms län
Akut omhändertagande av självmordsnära person (AOSP) är en utbildning vars syfte är att öka kunskapen om hur man kan agera i en akut situation där en person är i risk att ta sitt liv. På uppdrag av Region Stockholm sker en satsning på att sprida AOSP i länet under 2025.
Satsningen på AOSP innebär att verksamheter inom kommunerna i Stockholms län och Region Stockholm kostnadsfritt får utbilda egna instruktörer – som i sin tur kan sprida kunskapen vidare inom sin verksamhet.
Josefine Engelbrechtsen, vid NASP, är samordnare för AOSP.
– Satsningen gör att verksamheter, utan kostnad, får utbilda egna instruktörer som i förlängningen kan föra kunskapen vidare till kollegor och medarbetare. Vi kan alla hamna i en situation där vi kan behöva samtala med och lyssna till en person som är i risk att ta sitt liv. Det kan i sin tur öka möjligheten för professionell hjälp att ta vid, men det kan också få personen på andra tankar. På sikt kan det förhoppningsvis göra att personen finner alternativa sätt att hantera det som känns svårt i livet och att självmord inte längre upplevs vara den enda utvägen.
Vilka verksamheter vänder sig utbildningen till?
– Instruktörsutbildningen består av två olika inriktningar; AOSP Blåljus och AOSP Allmänheten. AOSP Blåljus är anpassad för blåljusorganisationerna, medan AOSP Allmänheten vänder sig till en bredare målgrupp och välkomnar deltagare från alla typer av verksamheter som kan möta människor som upplever lidande eller känner hopplöshet.
Vad är målet med AOSP och vilka fördelar kan deltagarna förvänta sig?
– Målet är att stärka kunskapen om psykisk hälsa, självmord och självmordsbeteenden och hur man kan bemöta en person som är i risk att ta sitt liv. Det finns flera fördelar med att utbilda sig till instruktör. Dels får instruktören fördjupad kunskap i ämnet, dels blir instruktören en del av ett nationellt AOSP-nätverk som erbjuds kontinuerlig fortbildning och möjlighet till stöttning från NASP. Utbildningen ger dessutom utrymme till att reflektera över både sin egen yrkesroll och rollen som privatperson. Att få möjlighet att fördjupa sig i dessa frågor har i våra utvärderingar visat sig vara viktigt.
Hur ser upplägget ut och vilka ämnen täcker utbildningen?
– Instruktörsutbildningen genomförs över totalt tre dagar (3 x 8 timmar). Utbildningen blandar teoretiska moment med praktiska övningar. En central del i utbildningen är bemötandet av en person som befinner sig i akut kris. Deltagarna utbildas i samtalstekniker genom föreläsningar, praktisk tillämpning och reflektion i grupp. De ges även utrymme till att träna på kursmaterialet och att förmedla kunskapen vidare.
Finns det några förkunskapskrav?
– Det finns inga förkunskapskrav, men för att få ta del av erbjudandet vill vi ha ett intyg från arbetsgivaren som bekräftar att den blivande instruktören får utrymme till att genomföra minst en endagsutbildning för sin verksamhet inom ett halvår efter avslutad instruktörsutbildning. Vi rekommenderar också att det är minst två deltagare från samma verksamhet som går instruktörsutbildningen, dels för det underlättar rent praktiskt att vara fler som driver arbetet framåt, dels för att skapa ett dynamiskt och tryggt rum under endagsutbildningarna.
Hur kan den som är intresserad anmäla sig till utbildningen?
– Mer information och anmälningslänkar finns på AOSP:s webbplats, man kan också kontakta mig så hjälper jag er vidare.

Kontakt
För frågor gällande utbildningen kontakta samordnare Josefine Engelbrechtsen
Senaste nyheterna
- Nu kan du anmäla dig till nationella konferensen Suicidprevention 2025
- Sista chansen för Early Bird-biljetter till Swedish Suicide Research Conference
- Nytt nationellt program för suicidprevention i Sverige
- Vill du presentera under nationella suicidpreventiva konferensen?
- Stipendium för juniora forskare för att delta i Swedish Suicide Research Conference
- Välkommen till digitala informationsträffar om Youth Aware of Mental health (YAM)!
- Etableringsbidrag för forskning om självmordsförebyggande uppföljningssamtal
- Skicka in bidrag till Suicidprevention 2025
- Skicka in vetenskapligt bidrag till Swedish Suicide Research Conference 2025
- Låt oss ta del av dina åsikter om RESPI