- Analys av självmordstrender baserat på WHO:s dödlighetsdata
- BLISP
- EXPERIENCE
- Främjande av hälsosamma livsstilar för att förbättra psykisk hälsa
- GISS
- Journalgranskningsstudie
- POTION
- Regionala och nationella faktorer förknippade med självmord över tid i Sverige
- Samhällsekonomiska kostnader för suicid
- Senare skolstartstider
- Suicid i transportsystemet
- Suicid i vägtrafiken
- STEAM
- Utvärdering av låsbara medicinskåp
- Utvärdering av uppföljningssamtal
- Youth play
- Vetenskapliga artiklar
Utvärdering av uppföljningssamtal – pilotprojekt om korttidsintervention (BCI) i en svensk kontext
Detta projekt syftar till att utvärdera ett nytt pilotprojekt av en korttidsintervention för att fastställa genomförbarheten, acceptansen och skalbarheten av en lågintensiv självmordsförebyggande intervention i en svensk kontext.
Trots över 50 års forskning är förmågan att exakt och pålitligt förutsäga vem som kommer att dö genom självmord endast något bättre än slumpen, och har inte förbättrats med tiden (Belsher et al., 2019; Franklin et al., 2017; Large et al., 2016). Dessutom finns det forskning som tyder på att interventioner som är mindre tidskrävande och använder färre resurser är lika effektiva som interventioner som är långa och resurskrävande (Fox et al., 2020). Ur ett folkhälsoperspektiv är det därför nödvändigt att utveckla och utvärdera lågintensiva interventioner som syftar till att minska självmord och självmordsbeteenden som kan göras allmänt tillgängliga. Även om BCI är en av de få evidensbaserade interventionskategorierna inom självmordsförebyggande insatser, implementeras dessa typer av lågintensiva folkhälsoinsatser inte i stor utsträckning i Sverige eller utvärderas utifrån en svensk kontext.
Detta projekt kommer att använda en kombination av kvalitativ och kvantitativ metod, så kallad mixed-methods, för att utvärdera genomförbarheten, acceptansen och skalbarheten av implementeringen av en ny pilot-BCI-intervention i Sverige. Tillvägagångssättet kommer att kombinera semistrukturerade intervjuer och processdata, samt intressenters och deltagares erfarenheter, för att skapa en omfattande och nyanserad utvärdering som ger både bredd och djup i förståelsen. Djupgående intervjuer med intressenter kommer att kombineras med processdata för att beskriva genomförbarhet, acceptans och skalbarhet ur intressenternas perspektiv. Deltagarnas erfarenheter kommer att bedömas genom en enkät och semistrukturerade intervjuer för att undersöka acceptans och upplevda resultat av interventionen ur deltagarnas perspektiv.