Abstrakt illustration, blå och gul vattenfärg

Nationellt centrum för suicidforskning och prevention

Välkommen till Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP)

 

Nationellt-centrum-för-suicidforskning-och-prevention_KI_RS_rgb.jpg

Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) bistår regeringen och Region Stockholms beslutsfattare och invånare med kunskapsunderlag, kunskapsutveckling och kunskapsspridning. 
   Vårt uppdrag är att genom forskning, strategiskt folkhälsoarbete, utbildning och informationsspridning bidra till att minska antalet självmord och självmordsförsök regionalt och nationellt. NASP ska även bidra till att utveckla och stimulera kunskapsområdet självmord och självmordsprevention. 

NASP är ett samverkande centrum som består av flera enheter som är organiserade under två huvudmän: Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) vid Region Stockholm och Karolinska Institutet.

Swedish Suicide Research Conference (SSRC)

Varmt välkommen till Swedish Suicide Research Conference som hålls den 6–7 maj 2025 på World Trade Center Stockholm. 

Delta i ett spännande evenemang som samlar nationella och internationella experter och forskare inom suicidologi och suicidprevention. 

Stödmaterial för chefer och medarbetare

För aktörer inom Region Stockholm finns specifikt framtaget material för chefer respektive medarbetare som, utöver stödmaterial, innefattar en kortlek och en tillhörande guide för de som ska leda gruppdiskussioner utifrån materialet. 

Allt material finns även att tillgå via Region Stockholms intranät.

YAM i Stockholms län

I Stockholms län genomförs YAM — en hälsofrämjande och preventiv insats med syfte att förbättra den psykiska hälsan och minska självmordshandlingar bland unga.

Läs mer om utbildningen och implementeringen i Stockholms län. 

Rekommendationer för suicidpreventiva insatser (RESPI)

RESPI tillhandahåller information om evidensbaserade befolkningsinriktade insatser för att minska självmordshandlingar. 

Informationen syftar till att stödja i beslutsprocessen om vilken suicidpreventiv intervention som bör implementeras enligt den senaste tillgängliga forskningen.