Aktuellt
IPL-behandling för torra ögon
Torra ögon kan orsakas av dysfunktion i Meiboms körtlar och ge ögonsmärta, irritation och synpåverkan. Ljusbehandling med IPL (Intense pulsed light) har föreslagits som en möjlig behandling utöver standardbehandling med till exempel ögondroppar och erbjuds i dagsläget av privata kliniker. I denna rapport visar vi, genom en systematisk översikt, att det är oklart om IPL har en klinisk relevant effekt på symtomen som tillägg till standardbehandling, även om effekten troligen är kliniskt relevant jämfört med att inte få någon behandling alls. Det är oklart i dagsläget vilka biverkningar eller risker behandlingen medför. Förregistrerade studieprotokoll behövs för att få säkrare resultat och undvika rapporteringsbias, då det finns ekonomiska intressen bakom maskinerna som används samt privatklinikerna som erbjuder behandlingarna. Ta del av rapporten.
Reflex kolorektalcancer - ett diskussionsunderlag om möjliga effekter och kostnader
Region Stockholm står inför beslut om ett eventuellt breddinförande av genanalys på reflex vid kolorektalcancer. Det skulle innebära att samtliga patienter som får en kolorektalcancerdiagnos ska testas för en panel av gener direkt vid diagnos inom Stockholms län (så kallad reflextestning) i stället för att testen endast görs då resultatet kommer att påverka val av behandling. Förutsatt att testningen sker utan fördröjningar bedöms skillnaden i patienters hälsoeffekter vara marginella, men att testa alla skulle kosta minst 16,5 miljoner kronor mer per år. Omfattande forskning pågår inom precisionsmedicin vilket innebär att dessa resultat kan förändras under de kommande åren.
HTA Region Stockholm och Stockholm Centrum för Hälsoekonomi beskriver detta i en kortrapport efter frågeställning av Hälso- och Sjukvårdsförvaltningen. Ta del av rapporten.
Intraartikulära kortisoninjektioner vid höftartros
Intraartikulära kortisoninjektioner vid höftartros är en omdiskuterad behandlingsmetod mot smärta och inflammation. Internationella riktlinjer ger olika rekommendationer för användning. Trots att behandlingen avråds i Sverige förekommer den ändå i praktiken. För att bättre kunna implementera den svenska avrådan, alternativt justera den, behövs en grundlig utvärdering av behandlingsmetodens för- och nackdelar.
Våra resultat visar att kortisoninjektioner ger en obetydlig till liten smärtlindring och förbättrad funktion på kort sikt, men effekterna varar möjligen inte längre än tre månader. Om injektionerna ges inom tre månader före en operation ökar möjligen infektionsrisken något. Det handlar i så fall om ett fåtal extra fall av infektioner, men har betydande konsekvenser för de som drabbas. Det finns även en farhåga om ökad risk för sjukdomsprogression eller kollaps av femurhuvudet, men det är fortfarande oklart på grund av begränsningar i både antalet och kvaliteten på publicerade studier. Ta del av rapporten.