Hälsoekonomiska utvärderingar
Uppföljning sepsis
Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge införde år 2017 ett sepsislarm. Projektet utvärderar hur detta påverkat patienternas resursförbrukning samt undersöker vilka faktorer som kan förklara återinläggningar efter utskrivning från sjukhus.
Kontaktperson: Emelie Heintz
Inom StoCHE stöd till Nationellt system för kunskapsstyrning
Patient Blood management (PNM)
PBM syftar till att optimera hanteringen av blod och blodkomponenter hos patienter, vilket innefattar olika patientnära interventioner. Projektet handlar om att identifiera och sammanfatta den hälsoekonomiska litteraturen kopplade till en rad olika interventioner som kan komma att föreslås i nya riktlinjer.
Kontaktperson: Camilla Nystrand Länsman
Metodstöd keratokonus
StoCHE bidrar med metodstöd till NAG kornea vid framtagning av ett hälsoekonomiskt underlag i samband med nytt kliniskt kunskapsstöd för medicinska kontaktlinser. NAG kornea vill införa riktlinjer för offentligt finansierade eller subventionerade kontaktlinser för patienter med keratokonus.
Kontaktperson: Karoline Magnusdottir
Prevention, tidig upptäckt, diagnostik och behandling av tuberkulos och latent tuberkulos
StoCHE stöttar NAG tuberkulos genom att uppskatta kostnadsexempel för smittspårning och behandling av tuberkulos ur ett hälso- och sjukvårdsperspektiv. Detta inkluderar en uppskattning av kostnader vid olika omfattningar av smittspårning samt kostnaderna för behandling av aktiv tuberkulos.
Kontaktperson: Karoline Magnusdottir
Hälso- och sjukvårdens organisering och finansiering
Uppföljning av enhetlig patientavgift i öppenvården inom Region Stockholm
Inom projektet kartläggs hur vårdutnyttjandet utvecklats efter införandet av enhetstaxa för patientavgifter i Region Stockholm. Uppföljningen avser det totala vårdutnyttjandet samt utvecklingen för olika vårdformer och patientgrupper.
Kontaktperson: Clas Rehnberg
Kartläggning av hur ersättningar inom husläkaruppdraget och digital vård påverkat listning och vårdkonsumtionen - del 2
Region Stockholm har över tid förändrat nivå på struktur för hur vårdgivare får ersättning inom husläkaruppdraget. Projektet utvärderar hur detta påverkat den ekonomiska resursfördelningen per kommun/statsdel samt hur detta påverkat vårdkonsumtionen för individer med kroniska diagnoser.
Kontaktperson: Clas Rehnberg
Prehospital geriatrikstyrning i Region Stockholm - bestämningsfaktorer och geografiska skillnader
Inom projektet genomförs en uppföljning för att belysa i vilken utsträckning det prehospitala beslutsstödet inneburit ett förändrat omhändertagande av akut sjuka äldre patienter med flera sjukdomstillstånd.
Kontaktperson: Sofi Varg
Förstärkt utskrivning (FU) geriatrik
FU kan erbjudas patienter som skrivs ut från vissa av regionens geriatriska kliniker, vilket innebär ett teambaserat stöd efter hemgång. Projektet syftar till att beskriva vilka patienter som hittills erhållit FU samt vilka typer av insatser som tillhandahållits inom ramen för interventionen.
Kontaktperson: Camilla Nystrand Länsman
Målbild och strategi hälso- och sjukvård 2040
StoCHE bidrar med kunskapsunderlag till regionens pågående arbete med målbild och strategisk plan för 2040.
Kontaktperson: Clas Rehnberg
Metodstöd vårdbehovsanalys
StoCHE bidrar med metodstöd till hälso- och sjukvårdsförvaltningens pågående arbete med att på olika sätt förstärka förvaltningens vårdbehovsanalyser. Kontaktperson: Sofia Sveréus
Patientrapporterade utfallsmått (PROM) och hälsorelaterad livskvalitet
Mätegenskaper hos EQ-5D bland patienter med reumatiska sjukdomar
Projektet syftar till att ta reda på hur väl EQ-5D fångar hälsorelaterad livskvalitet hos patienter med reumatiska sjukdomar.
Kontaktperson: Kinza Degerlund Maldi
Vägledning för implementering av patientrapporterade utfallsmått i rutinmässig hälso- och sjukvård
Projektet syftar till att ta fram en vägledning för insamling och val av patientrapporterade utfallsmått (PROMs) inom Region Stockholms verksamheter.
Kontaktperson: Emelie Heintz